sararisa-craft on the go!

sararisa-craft on the go!

20 June 2010

washing your finished cross stitch tutorial


1. rendam dlm air sejuk/ air biasa... masukkan dlm 1 sudu besar je sabun jgn banyak
rendam lebih kurang 2jam ++

2.kalau ada kesan kotoran yg ada degil,letak sabun n gosok dengan jari,caranya mcm anda cuci muka tu... (bukan sental ye...huhuhu)

3. bilas dengan air biasa sehingga tak de buih2 sabun




4. bila dah bilas...lapikkan cross stitch anda dengan tuala bersih....Roll up the towel and piece as one. Squeeze gently but do not twist or wring. Unroll the towel and allow piece to dry for awhile flat.



5. bila air dah tak tak menitik... bole hanger dan anginkan...dlm bilik...bukan kat tengah panas...

6.bila dah betul2 kering boleh la iron cross stitch anda...
cara iron: lapik dengan kain,bukan direct contact dengan iron...



siap!!..... boleh gi hantar frame... !

4 comments:

DJF CloSet said...

cantek =)

Lynn Nasir said...

Salam,

oo...rumit gak ye..

sararisa said...

DJF ~ thanks
Lynn ~ mmg renyah skit tp hasilnya puas hati,warna lebih terang....hehehe

Hati Ema said...

aku igtkan tak yah basuh terus frame.. hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

visit from: